xarxes

TEMPLES ESPIRITUALS

 
 Tota obra d'art ha de ser seductora


La Glòria és la llum, la llum dóna joai, la joia és l'alegria de l'esperit

 
 "Nosaltres, els inventors de religions no tenim pressa. No ens vé d'un segle"


 "El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il.lusos enterradors"

 
El Teatre Museu Dalí, esdevindrà el  "Centre Espiritual d'Europa".

 
Enguany, 2018, Unesco proposa celebrar l'any del Cultural Heritage. Genial. En ple SXXI i amb gairebé 1.500 milions de turistes fotent voltes pel món el tema em sedueix. Si considerem l'interés que mostren per la cosa cultural el tema ja és de volada, si més no perquè shi poden observar unes particularitats molt encisadores. A Catalunya dos dels espais més visitats són La Sagrada Familia i el triangle Dalinià. Ambdós catalogables com Temples Espirituals molt vinculats amb la natura i especialmente amb la llum.
 Dalí era gran admirador de Gaudí, que alhora era venerat per Pujols....molts lligams que convé tenir en compte.

Al bell mig de la plaça on està ubicat, una enigmàtica escultura ja ofereix claus dalinianes. Un cap daurat, com ou invertit, sense rostre, sembla estar rumiant potser que el misteri atómic de la mol.lecula d'hidrogen que sobresurt. De fet una estructura química supeditada als codis que dugui insertats en el programa ADN que li ha correspós per via genètica, i que s'ha anat escampant des de temps ancestrals, simbolitzats per la presència de l'olivera mil.lenaria. Sota la composició una placa ofereix més pistes del bullitori neuronal dalinià. "El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il.lusos enterradors" frase atribuida a Françesc Pujols, l'inventor de la nova religió. Una bonanova pels catalans que pel fet de ser-ho equivaldrà a tenir pagades tota mena de despeses a tot arreu allí on vagi. Malgrat l'oferta tan sols eren tres adeptes. El fundador n'era el cap, Dalí un dels deixebles, i els altres dos probablement deurien ésser Carles Fages de Climent i Josep Pla. Aquest en quedà tant encisat que propossà a Pujols la redacció del Manual d'Hiparxiologia justament a la ermita de San Sebastià. Ell libre es publicà, però no s'ha inclós en la monumental "Obra Completa de Josep Pla" que ni tan sols l'esmenta. Les vinculacions amb "Lo gaiter de la Muga", al marge de les avantatges de tenir la nacionalitat catalana i ser home predispossat a gaudir-ne, es poden vincular amb l'amistat que tenia amb Dalí a qui segurament va confessar aquell desig, d'establir a l'Empordà una Acadèmia de la ironia. Que el trio empordanés dominava i practicava la saviesa socràtica es ja sabut, el que no estava tant i tant clar era que Pujols hi hagués aportat quelcom sustancial.


Pujols cimentava la seva religió en la quimera de Ramón LLull: establir una ciència universal empírica que comprengui tota la realitat coneguda. Així la Sumpèctica esdevenia la ciència del concret, i l'Hiparxilogia el seu tractat (Logos:tractat/ciència-Hiparxós: existència). Quan Pla calificava quelcom de "Collonades" la tenia en compte? la desvinculació freudiana de Dalí per idolatrar la ironia trascendental del principi d'incertessa d'Heisemberg, estava també inspirada en el rebuig de tot el que no és concret?


TRONTOLLA EL VATICÀ

El 23 de novembre de 1949 Pius XII reb Salvador Dalí, aleshores ja adepte de la Sumpèctica. Li fa saber els principis fonamentals? L'escolta el Sant Pare de Roma? A la vista de trajectories i darrers esdeveniments de fi de mil.leni sembla ser que sí.

"Aquesta religió no pot fallar. És la que fa millors tractes als seus adeptes: els suprimeix l'infern i és completament independent de la moral. No pot fallar de cap de les maneres".

"El cristianisme, com tothom sap, representa la fusió de la religió i la moral que produeix la cèlebre teoria del renunciament i del sacrifici constant d'aquesta vida per assolir l'altra, que és una doctrina científicament hipotètica, perquè no hi ha res que demostri que per anar a l'altra vida s'hagi de sacrificar res d'aquesta....."

"....la passió els fa perdre el coneixement i no els deixa veure que es pot fer el que en català en diem ni la teva ni la meva......entre la ciència de l'essència i la negació de la ciència, hi ha el que podríem dir la ciència de les relacions...... instituint la ciència que en termes grecs se n'ha de dir Sumpèctica, perquè en grec, de concret, se'n diu sumpèctic.......... és un estil que té la particularitat que moltes vegades, per no dir sempre, ni nosaltres ni ningú no pot dir si és escrit seriosament o en broma,......"

"Una de les coses que si no estem equivocats faran més efecte als nostres llegidors el dia que publicarem el concepte general de la religió catalana, serà el pacte que proposarem al partit catòlic en nom propi i de tots aquells de l'escola atea i materialista que, deixant-se d'hipòtesis i posant-se a la raó, vulguin seguir les nostres modestes opinions i que s'anomenarà el pacte racional perquè consistirà en dir als catòlics que nosaltres ens comprometem a acceptar l'existència de Déu, la de l'ànima i la de l'altra vida, que són tres existències que si no poden ésser demostrades com dos i dos fan quatre tampoc no poden ésser negades per la raó que si no vol fer un paper ridícul les ha de respectar i que, acceptades aquestes tres existències que són la base capital de la religió, demanarem que els catòlics renunciin a la Bíblia o llibre de la Revelació, que és el llibre de les tradicions, les llegendes i els miracles que no tenen res a veure amb la raó, i així tindrem que per un cantó les escoles antireligioses i atees acceptant les tres existències esmentades i els catòlics renunciant a la part fantàstica de llur creença, faran un pacte verament racional perquè tant els uns com els altres acceptaran les úniques bases raonables del catolicisme i no faran com ara que, barrejant raons i fantasies, els catòlics desacrediten la part racional de la religió i irriten els anticatòlics que, perdent els estreps del cavall de la raó, acaben negant-ho tot i no creient en res com si la raó no fos la raó i la realitat fos la fantasia."

Joan XXIII anunciava l'any 1959 la celebració d'un concili ecumènic d'apropament cap els cristians no catòlics i les altres religions que desembocà el 1962 en el Concili Vaticà II. Pau VI donà llum verda a "Ecclesiam suam" (de qui? de Pujols-Dalí-Pla-Climent?) que pretenia iniciar el dialeg de l'esglessia amb el món modern. Posteriorment Joan Pau I i Joan Pau II iniciaven la sèrie de viatges
que havien d'escampar pel món les revisions.
Curiosament en el mateix any en que el Teatre Museu conmemora els seus XXV anys el Vaticà ha cregut pertinent difondre un dels principis bàsics de la Sumpèctica: La Biblia és una metàfora. Els creients podien caure en els paranys Apocaliptics (tal i com va passar a la fi del primer mileni) i no interessa perdre temps en "collonades". El Vaticà ha constatat seriosament la devallada que està patint degut, entre moltes altres raons, al distanciament de l'esglèssia que no acerta a afegir-se a les noves assimilacions produides sobre els coneixements, de tota mena, avui en dia a l'abast de gairebé tothom. Roma ja no és el punt referencial, ni Europa. Aquelles abadies que contribuiren poderosament a la divulgació dels coneixements (alguns d'ells cremats per les flames infernals) perd pes especific i no tan sols per l'aparició de l'invent de Gutemberg, ni per l'aparició en aquest segle dels poderosos mitjans de comunicació altament diversificats.

AMERICAN WAY OF LIFE

A partir de l'explossiò de la bomba atòmica es produeix una considerable acceleració en el que es vol dir "evoluciò de l'especie humana". Per una part un important contingent d'americans no s'empassen el dogma del "Number One" ni els manaments materialistes-consumistes del Sheriff del Planeta. La revolució estudiantil del maig del 68 a Berkeley esdeve mirall paradoxal de la questió atòmica. Eisntein, Bhor, Heisemberg, Planck donan a conèixer la nova realitat: l'atom no és, ni de bon tros, el darrer esglaó de la matèria, es pot dir que dins d'ell existeix una galaxia d'altres elements que es donaran a conèixer sota una nova disciplina: Física Quàntica. Tot un nou enrrenou que fins i tot qüestiona espai, temps, univers, cosmos i que du a Einstein a profetitzar: la física és donaràa la mà amb la metafísica. Hores d'ara ja es sap que més enlla dels quarks ja no es pot parlar ni de partícules ni d'ones, sencillament és energia, amb la qual cosa la desmaterialització de la matèria esdevé quelcom que s'escapa als sistemes cognitius dels mortals. Aquell moviment contracultural americà dona peu a una nova galaxia de diversificacions de grups, tendències, opinions, que amb el temps han contriobuit positivament a la millora sustancial de la democracia (d'arrels gregues) que no té cap més remei que acceptar, escoltar i deixar dir a tot un ventall amplíssim de noves propostes.

COMUNIÓ DE CIÈNCIA I RELIGIÓ

Acceleració. Probablement aquesta seria la paraula clau especialment de les darreres dècades d'aquest atrafegat segle xx que ja agonitza. Un dels problemes més greus de cara al nou segle i milleni es preicisament l'assimilació de tants i tants coneixements de que dispossa l'ésser humà, que s'ha adaptar a un nous mecanismes on el rebuig d'informació és tan important i vital com la captació de la que consideri adient. Certament que la psicologia ha contribuit notablement al'increment dels sistemes cognitius, i tanmateix una nova disciplina s'ha anat impossant des de els anys setanta per a absorvir no tan sols els postulats psicologics sinó d'altres intimament vinculats amb l'existència. Les troballes cientifiques aportaven tota una munió de conceptes que calia pair, introduient en el mapa un componenent que, aparentment, encara fegia més complexitats: l'interactivitat. "Les coses" no campen pels seus propi antull i l'univers és un sistema d'interaccions on res està desvinculat. La Quantica oferia els mateixos misteris que la Metafísica, i tot plegats no eren nous i ja havien estat contemplats des de altres perspectives, si bé que amb altres estris. L'antropologia (Ciència de l'ésser humà) oferì la possibilitat de "relligar" integrar diferents visions.

La Revifalla espiritual d'aquest fi de mileni està vinculada amb aquesta revisiò de valors, coneixements, i també de tots aquells conceptes que emanen del triangle antropologic-integrador: Mite-Màgia-Religió.

No hi ha cap mena de dubte que la darrrera deicisió del Vaticà caldrà inscriure-la en aquest quadre evolotiu que vol encarar el nou mileni amb fonamentades esperances. Joan Pau II no tan sols pasarà a l'història com un dels tants Sant Pares sinó com el que es va atrevir a dirigir el "ramat" vers noves fites. "El Cel existeix, però no és un espai fisic".

Abandonar la trascendència (buscar més enllà) per aferrar-se a l'immanència (buscar endins d'un mateix) provocarà no pocs desencisos entre els feligresos que asistiran impotents al desmantellament d'un dels Tours Operators més potents del planeta, lúnic que tenia capacitat de vendre bitllet d'anada sense tornada. Cel i Infern són doncs estats de consciència. Ja ho havia dit Dalí: "El cel es troba, ni dalt ni baix, ni esquerra ni dreta, el cel es troba exactament en el centre del pit de qui té fe". Pintaria "Cielo hiparxiologico" incloent aquesta imatge poètica en no poques teles de l'etapa mística (El nen de Madonna de Port LLigat). Sobre la composició de "La cena" afegiria: "Totes les místiques, religioses, nuclears, alucinogenes, de l'or, tenen el mateix cel diví que celebra la meva pintura...a "La cena" es pot llegir tota la meva cosmogonia: la unió del temps i de l'espai, que és el secret de Déu".

CÚPULA SEMIESFÈRICA

Dalí ha estat un genial xafarder, incurable, compulsiu, insadollable. Ha recorregut pel bell mig de tota mena de troballes científiques, postulats ideológics, imatgeria poetica, tot plegat amb una encomiable fidelitat a una obsessió: la conquesta de l'irracional.

La parcel.la, dimensió, de l'univers on se'l volia enclaustrar sempre se li ha fet petita, Volia més, explorar altres mons per a incrementar la realitat. La trajectòria de les seves teles pot ser vislumbrada com el desig d'assolir aquesta obsessió que culminà amb l'obra mestra: El Teatre-Museu. En la planificació Dalí va voler començar, no pas per casualitat, "la casa pel teulat" col.locant una cúpula (que ha esdevingut símbol iconogràfic). Si una imatge pogués resumir, sintetitzar el seu anhel, aquest no es altra que l'escollida, que no es pot oblidar que és la meitat d'una esfèra. Un sencilla tela ubicada al Museu-Teatre ofereix una magnífica sinopsis de l'infatigable pelegrinatge dalinià: Galatea de las Esferas.

Un rostre d'evidents arrels Renaixentistes (Leda?) queda desmaterialitzat, o dit a l'inrevés, els "components" energètics bàsics es materialitcen per a compossar un rostre que ha de despertar en l'observador la contemplació de la bellesa, si aquest és capaç de aturar pensament i dialeg interior, entrar dins el silenci etern per deixar-se seduir, anul.lant la dicotomia espai-temps (principi bàsic del estat místic), fins a esdevenir part d'allò que contempla que esdevindrà unitat amb l'observador (fusió d'observat-observador: anhel de la física quantica). Es a dir, l'espectador haurà d'aplicar les lliçons que Diotima ofereix a Sòcrates (El Banquet de Platò) sobre la ciencia secreta de l'amor, la bellesa i la divinitat. El premi no és altre que la comprensió del misteriós vers amb que Dante finalitza la "Divina Comèdia":

Com el mateix Dalí reconeix la seva obra és un iceberg ( a la badia de Cadaqués es pot visualitzar Es Cucurucuc) i en ella s'hi pot trobar tot un compendi de Metafísica-Mística renaixentista, Mística Carmelitana, Mística Llulliana combinada amb mitologia mediterrània, troballes de la física quantica i de la biologia genètica, tot plegat estris que empra Dalí per a desmaterialitzar la realitat i així poder visualitzar quins secrets amaga la natura, asignatura aquesta que apren d'Heràclit i que comentà, amb ets i uts, amb el seu gran amic Lorca, pels paratges del Cap de Creus on podien constatar in situ "Les metamorfosis" del venerat Ovidi. Esglaó vital en les estètiques de l'empordanés i el granai, que assimilaren icà a excellentment la propsota ovidiana per a aplicar a llurs obres l'art de la recomposició. Aquest "modus operandi" és el que empra Dalí en les seves composicions, i evidentment el Teatre-Museu no en podia quedar-ne al marge.

Espaterrant, feixuc, complexe, és el que aboca Dalí en la seva més agoserada obra, que no dubta en qualificar de "Centre Espiritual". Aquest queda desempallegat de la retòrica pseudoreligiosa que defugia, quan no comdemnava, les aportacions de la racionalitat. Conquerir l'irracional per viure altres dimensions, espais, estats de consciencia, heus aquí la proposta daliniana que estimula a plantejar-se el propi concepte d'espiritualitat, entés com "vivencies, experiencies de la plenitud". L'obra magna de Gaudí no perseguia el mateix? I podriem postular que la passió que tenien en comú Dali i Gaudí per la natura, pels espais, per les formes, fins i tot per la llum, són clau fonamental?

 
 
Dir que va ser espectacular es quedar curt, molt curt. El tema és d'iceberg que cal explorar, aprofundir ben cap el fons. La superficialitat, la part visible ens explica que  el festival Acustica de Figueres va incloure en la seva programacio del 2012, un homenatge a Francesc Pujols en motiu del 50e aniversari de la seva mort. "Paraules de llum" va embolcallar l'espectador amb màgies espaterrants, esgarrifants. Anem però per pams, que tenim poc temps, poc aire, i encara ens ofegueriem.
La performance estaba més que justificat ferla a la plaça del Museu Dalí per motius obvis, on també s'hi donaven certes particularitats. Pujols estudià i comentà Llull i com ell llueix una escala. Simbol, icona, metáfora, alegoría, de creixement personal, d'autorealització, d'anar cap amunt, cap a la llum, cap els despertar..etc etc etc....Va ser l'atzar, la casualitat qui va decidir que la magnifica tela amb escala incorporada es penges allà a la plaça? Jo no ho crec. Altre cosa és que les nostres limitacions no ens permetin veure associacions, connexions, missatges..I ja que hi som amb el tema escala ascensional, anar cap a munt, per força hem de parlar del Geni ascensional: Gaudí i el seu encisador temple. Però, poc a poc.

El trio sumpectichiparxiologic tenien un element en comú, una passió, una admiració descomunal per un "somiatruites" com ells: Gaudí!!

Aquí pla s'embolica la troca. Inspirar.Expirar.Poc a poc. Bona lletra.

Ja en el seus primers pasos surrealistes Dalí defensava l'obra de Gaudí. El tema va prendre cos el 2002 en la commemoració de l'any Gaudí. Una nota de premsa ens ajuda a refrescar la memoria afegint fils conductors

Coincidint amb la reobertura anual de les cases-museu Castell Gala Dalí de Púbol i Salvador Dalí de Portlligat, en aquesta ocasió es presenta al Castell de Púbol l'exposició Dalí i Gaudí. La revolució del sentiment d'originalitat, amb la qual la Fundació Gala-Salvador Dalí participa en la commemoració de l'Any Gaudí 2002.

Dalí va ser un dels primers defensors de la figura i l'obra d'Antoni Gaudí, quan aquest havia estat proscrit per modernistes i noucentistes. L'any 1933, va fer conèixer Gaudí als surrealistes amb l'article "De la beauté terrifiante et comestible de l'architecture Modern Style", un text encomiàstic sobre l'arquitecte i la seva obra, il·lustrat amb fotografies de Man Ray i publicat a la revista Minotaure. Posteriorment, l'any 1956, va pronunciar una conferència sobre Gaudí al Park Güell.

En un dels manuscrits que es presenten en l'exposició, es pot copsar el món de Gaudí a través de les paraules de Dalí: "Elevar torres de carn viva i ossos vius al cel viu per excelència del nostre mediterrani, això fou l'arquitectura de Gaudí, inventor del gòtic mediterrani destinat a resplendir al sol antic de Grècia."

L'exposició inclou diverses obres de Salvador Dalí vinculades a Gaudí, d'entre les quals destaquen les pintures Sant Salvador i Antoni Gaudí es disputen la corona de la Verge (1960), i Doble victòria de Gaudí (1982). A la mostra també es poden veure nombroses fotografies de diferents autors (Brangulí, Català-Roca, Man Ray i Melitó Casals) que varen fotografiar a Dalí en edificis de Gaudí o varen col·laborar en els projectes del pintor relacionats amb l'arquitectura.

A la vista de l'admiració i especialmente del fet que Dalí era també un escriptor prolific, generós de pluma fina, res d'estrany que algú li proposés escriure alguna coseta sobre Gaudí. Una genial proposta que va obtener fascinant resposta: No cal. Ja està fet. L'ha escrit Francesc Pujols!! Pam. I si senyor, l'inventor de religions ja s'havia ocupat abastament del tema

 




 



 
 
Afortunadament i malgrat començar la casa per la taulada, el TMD, està arrodonit, completat. Lo de Gaudí malauradament no será com estaba previst. De fet es va començar de forma estranya per un lateral, la façana/porta del naixement. Després es va continuar per la de la passió, i mentrestant això anava fent, lespeculacio urbanística es menjava tot l'entorn, i això fins a laberració de liquidar, anular, lapoteosica avinguda que tenia que conduir fins a la porta principal dentrada: La Glòria.



Com es resoldrà el nyap, la pifia heretada? Bon dilema!! Mentrestant lunic que es pot fer es seguir somniant en com hauria pogut quedar, un entreteniment que gracies a les aplicacions de noves tecnologies es factible. Aplicar realitat virtual 3D al tema patrimonial sha convertit en una mena de cataplasma a lesquena, que si be res cura et dóna fe i esperança





 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada